Macchia Palmane - olio extra vergine d'oliva Toscano

Macchia Palmane    en     Lazzero
olio extra vergine d'oliva Toscano


Direct bestellen?

http://bit.ly/karresolijfolie


Olijfolie van Sauro Borghesi uit Casale Marittimo (Toscane).

Vraag je je wel eens af of de olijfolie die je gebruikt ook werkelijk uit het land komt dat op de fles staat? Vraag je je wel eens af of er met die olie geknoeid is, zoals je zo vaak hoort en leest?

Wil jij liever zuivere olijfolie, rechtstreeks van de boer op je bord?
 
Steeds vaker komt de (volgens het etiket) extra vergine olijfolie uit verschillende landen samen in dezelfde fles. Olie uit Spanje, ItaliŽ, Marokko, Portugal, ofnog verder weg. Wellicht (dat weten we niet zeker) is het wel olijfolie, maar zeker niet allemaal van dezelfde streek, laat staan van dezelfde boer. Dat is blijkbaar allemaal toegestaan volgens de wettelijke regels, maar transparant is het natuurlijk niet. En natuurlijk is het ook niet...
 
Gemiddeld consumeert de Italiaan ongeveer 10 liter olijfolie per jaar. Een Nederlander eet vooral boter... Maar dat gaat veranderen. Nederlanders gebruiken meer en meer olijfolie en ook de Nederlanders houden van zekerheid, onder andere na de uitzending van De Keuringsdienst van Waarde over olijfolie.
 
De regels in ItaliŽ voor de (hygiŽnische) productie, verwerking, verpakking en van de uiteindelijke olijfolie zijn erg strikt. In ItaliŽ gelden certificaten, zoals het IGP Toscano, Indicazione Geografica Protetta beschermde geografische herkomst, dat erkend wordt door de Europese Gemeenschap (CEE 2081/92).
 
Het certificaat IGP Toscano garandeert drie belangrijke zaken:
De herkomst van de olijven (plaats, soort, boerderij,olijfsoort) en de manier van produceren van de olijven zelf, de persing,verpakking, transport en opslag.
De kwaliteit en de vervuiling van de olie: voor het verpakken wordt iedere chemische parameter geanalyseerd in een speciaal onafhankelijk laboratorium, waarbij geverifieerd wordt dat de hoge graad van gezondheidsbevorderende bestanddelen zoals polifenolen en anti-oxidanten indeolie aanwezig zijn.
De 'Ticita' is een analyse van de kenmerkende organische eigenschappen van de olie.
 
Alles bij elkaar genomen garandeert het certificaat dat de olie zuiver is, duurzaam geproduceerd wordt en aantoonbaar is wat het etiket aangeeft.

Maar wat zegt dat nou echt, zo'n certificaat?
 
Het certificaat is een paspoort voor de olie. Een identiteitsbewijs. Met het certificaat is de olie gegarandeerd wat het is, uit de streek die het betreft, en alle stappen van boom tot blik, van heuvel tot fles, worden beschreven, gevolgd, gecontroleerd, en steeds weer verbeterd. Traceerbaar. De certificerende instantie (consorzio dell'Olio Toscano) controleert en verifieert de processen en producten systematisch, en geeft een genummerd certificaat af. Op haar beurt wordt de certificerende instantie gecontroleerd door het Italiaanse ministerie van landbouw.

En ook met gecertifideerde olijfolie weet je nog niet of de olie van 1 en dezelfde boer afkomt... Ook niet in Toscane. Tenzij je ernaast blijft staan, van boom tot blik. En dat doen wij dus.

Agricola Erika is een boerderij, vierde generatie. Meerdere soorten olijven waarvan olijfolie gemaakt wordt. 35 hectare olijfbomen. Ongeveer 30.000 olijfbomen. Gezamenlijk produceren ze ongeveer 20 duizend liter per jaar, afhankelijk van de oogst. Veel? Ja, heel veel, en al heel lang: de vader van Sauro bewerkte het land van zijn vader al,en olijfolie is bij de familie Borghesi letterlijk met de paplepel ingegeven. Is dat voldoende? Voor ons wel.

Vanaf 2018 jaar worden de olijven biologisch behandeld, en vanaf de oogst van 2021 kan de olie het predikaat 'biologisch' dragen. Dat maakt de olie weer kostbaarder. Niet beter. En ook met SKAL en andere certificaten weet het het alleen zeker als je precies weet wie, wat en hoe... En dat weten wij dus.

Sterket nog: u kunt u zelf gaan kijken bij Sauro en Erika. Graag zelfs. De boerderij ligt op loopafstand van onze vakantievilla's. Kijk voor een heerlijke Toscaanse vakantie op www.karres.nl/wellness.
U kunt dan natuurlijk ook gewoon direct bij Erika olijfolie kopen.

Wij kennen de familie Borghesi sinds 2007, toen wij voor de eerste keer hun olie kochten. Wij kochten toen 15 liter van de typischeToscaanse olie, een menging van 4 verschillende soorten. Met 15 liter deden we toen precies een jaar. De olie is een beetje scherp van smaak, en geschikt voor verhitting tot ongeveer 280 graden. Ja, dus ook en vooral voor bakken en vraden. Doe dat niet in goedkope troep! Frituren in olijfolie is gezonder dan in zonnebloemolie of 'onbekende olijfolie uit de supermarkt'. Het lekkerste is de olie vers, zo uit de fles, in de sla, soep, pasta, rijst, of over de met rozemarijn gebakken aardappelen. Wij gaven destijds bij Sauro aan dat we ook olijfolie in ItaliŽ kochten die gemaakt was van slechts 1 soort olijf, een zo genaamde monocultiva uit Brisighella. Sauro vertelde toen dat hij al 10 jaar een speciale Toscaanse monocultiva aan het kweken was: de Lazzero. Nu komt de productie van deze speciale, vanuit de oudheid bekende soort, op gang.

Voor iedere soort olijf worden aparte, speciale behandelingen gegeven om ziektes te voorkomen. In oktober en november worden vrienden, familie en bekenden ingeschakeld voor de oogst. Met de hand, alleen gewapend met een soort harkje, worden de olijven voorzichtig uit de bomen gehaald en binnen enkele uren naar de frantoio, de oliepers gebracht. Goede olijfolie is vers. Verse olie is het product van verse olijven die direct na deoogst geperst worden. Daarmee worden de karakteristieke eigenschappen van de olie bewaard.

Sauro heeft diverse innovatieve manieren ontwikkeld om de olijven te verzorgen. Zo was hij de eerste die een speciaal irrigatiesysteem gebruikte, dat druppelsgewijs boom voor boom voorziet van de juiste hoeveelheid water. Niet te veel, niet te weinig. Tevens worden de bomen tweemaal per jaar gesnoeid, in plaats van eenmaal. Met deze en andere innovaties voorkomt Saurodat hij moet terugvallen op middelen als sproeien. Hij is van zonsopgang tot zonsondergang bezig met de bomen, met het verwijderen van onkruid, controleren op ziektes, water geven. Als je hem ontmoet zul je het wel zien: Sauro is ťťn met zijn vak en met de natuur.

Soorten
Macchia Palmane (Blend):
Sauro mengt voor de Macchia Palmane de volgende soorten olijven: Moraiolo, Leccino, Maurino e Frantoio, en tenslotte Lazzero. Door despeciale 'blend' ontstaat een speciale, evenwichtige, kruidige olie.

Lazzero (mono-cultuur):
De speciale soort Lazzero is het symbool van het bedrijf.Sauro is bijzonder trots op zijn monocultura, olijfolie afkomstig van slechts ťťn soort. De Lazzero is de soort olijfboom die reeds in de tijd van de Etrusken (1000 voor Chr.) in Toscane geplant werd, op de typische manier die ook nu nog te zien is in de heuvels van de Maremma, de streek rond Casale Marittimo. De afstand tussen de bomen, de rijen druivenranken ertussen in, een rij cipressen aan de horizon, het zijn de typische plaatjes van Toscane die u vast wel kent. Deze streek is bekend om zijn gematigde klimaat en zachtglooiende heuvels. Olijfolie is een cultuur die vele duizenden jaren teruggaat, en die door Sauro levend wordt gehouden in het heden.
 
Volgens een echte kenner, inmiddels vaste klant, is de prijs/kwaliteit verhouding van onze olijfolie de beste die hij kent. Hij is vooral gecharmeerd van Lazzero, en koopt van beide soorten meerdere blikken per jaar. Hij heeft van die mooie roestvrijstalen containers met een kraantje, prominent in de keuken. Zo gaaf.

Proeven kan bij ons thuis (maak even een afspraak). Zelf vinden wij beide soorten olie heerlijk. De 'blend' is wat scherper, en voor de liefhebber van toscaanse olie precies wat hij zoekt. Lazzero is iets zachter, anders dan de Macchia Palmane, en toch nog steeds typisch Toscaanse pittige olijfolie. De kenner herkent enigszins het speciale bouquet dat ook te vinden is in de olie afkomstig uit Brisighella. Het grote verschil....  De prijs. In Brisighella betaalt u minimaal 45€ voor een halve liter monocultuur olijfolie. Heel speciaal. Eg lekker. Kostbaar.

De eigenschappen van Macchia Palmane Olio Extra Vergine d'Oliva IGP:
Kleur:
Groen, met een goud gele refectie.
Geur:
Harmonisch en fruitig, je ruikt de verse olijven. Delikaat, zuiver. De geuren van distel en kruiden zijn te onderkennen
Smaak:
Vol fruitig herkent u de smaak van amandelen en artisjok. De smaak is gewillig op het gehemelte, en laat een perfecte afweging achter van bittere en meer pittige tonen.

Flessen en blikken:
De olie wordt verpakt in dondergroene flessen van een kwart, een halve of driekwart liter. Wij hebben in Hilversum alleen 5 liter blikken op voorraad omdat we geen 'winkeltje willen spelen' maar serieuze hoeveelheden ineens direct van boer tot klant willen brengen. In een jaar maak je die 5 liter zelfs in je eentje op. Giet de olie over in een donkere (wijn-)fles, en bewaar de rest in het blik op een koele plek. Olijfolie kan niet goed tegen licht, en ook niet tegen temperatuurwisselingen. Bewaar de olie in de kelder, en maak hem snel op. Verse olie is minimaal 18 maanden houdbaar.
 
In november of december krijgen wij de nieuwe oogst binnen. Een grote pallet met meer dan 500 liter. De olijven hingen in oktober en november nog aan de boom in Toscane, en de  olie is dus heel er vers. En dat proef je.

Interessant is ook dat de olijven geperst zijn bij een gloednieuwe hypermoderne perserij aan de Via del Montaleo. Inderdaad, dezelfde weg waaraan het appartmentenhuis van de familie Barletani staat. Zie www.karres.nl/wellness

De olie verliest erg weinig smaak. Overigens is deze olijfolie ook na twee jaar nog goed te gebruiken, zij het dat de smaak dan iets minder aanwezig is. Hoe verser hoe beter.

De olie wordt speciaal voor ons direct na de oogst verpakt in 5 liter blikken en in 1 x per pallet naar ons toegestuurd. Dus achteraf een beetje bijbestellen kan niet... Op is bij ons echt op.

Wil je eerst proeven? Kom dan langs.

Macchia Palmane (blend)  70€ per blik van 5 liter
Lazzero (monocutura)       90€ per blik van 5 liter

U betaalt direct aan ons en wij aan de producent: een vriendendienst als uit de hand gelopen hobby.
Voor ons is het een vorm van hobby en de liefde voor een mooi en eerlijk natuurproduct waarvan we niet willen dat het verdwijnt. Daarom betalen wij de olie direct als we hem ontvangen. Gewoon, omdat echt helpen een stapje verder gaat.
 
Kom dus weer olijfolie bij ons ophalen!

VERZENDING
Eventueel kunnen wij ook een blik via PostNL opsturen, verzekerd. Enkele klanten in uithoeken van Nederland maken daar gebruik van. Wij rekenen daarvoor de verzendkosten, en versturen voor risico van de klant.

Het verhaal achter de verkoop:
Erika is serieus begonnen om een internationaal distributienetwerk op te zetten. Dat is nodig. Tot enkele jaren geleden kochten vooral Amerikaanse importeurs veel olie in Toscane, tegen zeer goede prijzen. De boeren hoefden toen niet aan verkoop te doen, want de Frantoio (perserij, tevens groothandelaar) deed dat voor hun, en zo konden zij zich volledig richten op de olijven.
De Amerikaanse markt is echter teruggelopen. De bulkprijzen zijn door de recessie sinds 2009 omlaaggegaan, en Sauro kwam in zwaar weer. Hij heeft een grote productie van zeer hoogwaardige olie, hij heeft veel geÔnvesteerd, en moet op zoek naar nieuwe markten. Dat lukt: de Zwitsers hebben deze bijzondere olijfolie ook ontdekt.

Wij helpen hem daarbij ook. Wij vinden dat vakmanschap moet blijven bestaan, en denken dat wij met deze vorm van Voedsel van Waarde op een geheel nieuwe manier consumenten in contact kunnen brengen met de producenten van eten, drinken en kleding. Voorlopig nog als experiment, maar met de visie dat dit eens groot wordt, zoals in ItaliŽ en in de USA, waar consumenten al langer direct bij producenten inkopen: solidaal, dus gezamenlijk.

Doe mee, ondersteun ons initiatief en bestel een blik zuivere olie. Van Erika en Sauro.
 
Het systeem voor de distributie is erg eenvoudig: de blikken van Sauro staan bij ons thuis, droog en schoon in dozen. Als je een blik wilt kopen, dan haal je het bij ons af, of we brengen het langs als we in de buurt zijn. Betalen doe je aan ons. Direct van boer tot bord, zonder tussenhandel. Dat is het idee, en zo doen we het.
 
We rekenen op jullie!
 
Menno en Marie Karres
Orionlaan 17
NL – 1223AC Hilversum

06 51473969

E-mail:        info@karres.nl  

Meer informatie

https://www.facebook.com/macchiapalmane

https://www.youtube.com/watch?v=MNTHeCUCdCQ

http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/15-01-2009/RVU_103524

http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3798737/2014/11/26/Olijfoogst-mislukt-prijs-olijfolie-schiet-omhoog.dhtml


recept voor olijfolie-mayonaise
AIOLI OF FRANSE MAYONAISE - met mosterd
Klaar in 5 minuten, en eventueel een uur in de koelkast.

voor ongeveer 4-5 personen
- giet ongeveer 2 deciliter Olio di Oliva Extra Vergine Macchia Palmane of Lazzero, wat je wilt, in een mengbeker (hoog en smal).
- voeg een vers ei toe (zonder schaal)
- voeg een eetlepel Franse mosterd toe (of Nederlandse, of Duitse... of...)
Naar smaak een vleugje citroen, knoflook, peper, zout of kruiden toevoegen.

Meng het geheel met de staafmixer tot de mayo klaar is. Dat gaat heel snel: niet te lang doorgaan dus! Sommige Fransen zweren erbij dat kloppen met een vork het beste resultaat geeft. Maar als ik dan zie hoe lang zij daarmee bezig zijn...

Daarna een paar uur in de ijskast laten opstijven. Dat hoeft niet altijd. Soms is de mayo gewoon iets minder stevig dan anders.
Maak de mayonaise binnen een paar dagen op.